Gasthuishoeve

Gasthuishoeve

Streekbelevingscentrum in het Groene Woud van Brabant.
Openingstijden Gasthuishoeve

Volg ons op

pijl links   kruis   pijl rechts Gasthuishoeve themawekenWinterklaaruw tuin klaar voor de winter

met een paar handige tips
Themaweek winterklaar

Naast kleurrijke landschappen, vallende bladeren en regenachtig weer, kan in deze periode de (nacht)vorst al behoorlijk toeslaan. Met een aantal maatregelen kan de tuin de winter goed aan. Wanneer het weer het toelaat, valt er voor de tuinliefhebber zelfs in de herfst en winter altijd wel iets te genieten of aan te pakken. De tuin kan er immers nog prachtig bij staan, met die laatste nazomer bloeiers. De ene plant kan beter tegen de kou dan de andere plant. Zorg daarom voor extra bescherming voor vorstgevoelige planten. Pak de ent-plaats van rozen in met bijvoorbeeld stro of een mix van mest en bladeren. Dek vaste planten af met een laag bladeren, compost of een mix van mest en turf. Bescherm rododendrons, azalea’s en hortensia’s aan de voet tegen de kou en probeer de bodem van blad houdende soorten zo vochtig mogelijk te houden. Je kunt planten ook beschermen door een omhulsel te maken van bijvoorbeeld jute met daartussen stro en droog blad als een soort warme jas.

Een mooi onderhouden gazon is iets om te koesteren. Verwijder zoveel mogelijk bladeren en blijf maaien zolang het gazon nog groeit, maai op ongeveer 4 cm. hoogte. Laat het bevroren gazon zoveel mogelijk met rust en laat sneeuw gewoon liggen. Met de juiste najaarsbemesting houd je het gazon ook in de winter vitaal en mooi van kleur. De hoge grassoorten kunnen in de winter bij elkaar gebonden worden, zodat je ook de voet van deze grassoorten kunt beschermen.

Ook de vijver verdient natuurlijk aandacht bij het winterklaar maken. Waarschijnlijk sterven de meeste vijverplanten in de late herfst af. Haal deze er zoveel mogelijk uit om de verspreiding van giftige gassen te voorkomen. Plaats ook een ijsvrijhouder in de luchtpomp. Hierdoor ontstaat er een wak in het ijs die de gassen laat ontsnappen en de vissen lucht geeft. Tenslotte zijn er altijd wat kleine dingentjes in de tuin die je niet moet vergeten. Denk hierbij aan de tuinslang leeg laten lopen en op te bergen in een vorstvrije ruimte. De buitenkraan moet afgesloten worden en ook bakken, potten en gieters kun je beter leeg- en schoonmaken om schade te voorkomen. Vergeet ook niet om alvast bloembollen te planten voor het voorjaar. Dit kan meestal tot de eerste week van december, altijd weer een leuke verrassing als ze in het voorjaar uitkomen! Om de tuin helemaal winterklaar te maken kun je de tuin gaan opleuken met vogelhuisjes en vogelvoederplaatsen. Hierdoor trek je toch leven naar de tuin in de winter. De vogels geven een gezellige sfeer en zijn je nog dankbaar ook! Met deze basistips maak je de tuin winterklaar en is de kans groot dat je ook in het voorjaar mag rekenen op een levensvatbare tuin.

Kom naar de Gasthuishoeve-- voor tips over uw wintertuin!

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor de Gasthuishoeve nieuwsbrief of breng een bezoek aan onze webshop. Aanbiedingen, nieuws, tips en een vooruitblik op de komende themaweken. U blijft hiermee op de hoogte van de komende activiteiten. Wij informeren u op tijd zodat u niets hoeft te missen.

Onze themaweken
Kwartaal 1
Januari:

Van 05 jan-11 jan:Een nieuw jaar: een nieuwe kamerplant.
Van 19 jan-25 jan:Wat kun je allemaal met wilgen?

Februari:

Van 02 feb-08 feb:Snoeien van bomen, fruit en rozen.
Van 23 feb-01 mrt:Klimmen & leiden.

Maart:

Van 09 mrt-15 mrt:Vormsnoeien, Buxus, Taxus, Ilex.
Van 23 mrt-29 mrt:Zomer bollen & knollen.

Kwartaal 2
April:

Van 06 apr-12 apr:Heesters planten.
Van 26 apr-03 mei:Hanging Baskets & kuipplanten.

Mei:

Van 12 mei-18 mei:Planten met natte voeten.
Van 26 mei-01 jun:Verzorgen en onderhouden van uw tuin.

Juni:

Van 09 jun-15 jun:Mediterrane planten voor tuin & terras.
Van 29 jun-06 jul:Koningin van de bloemen: de roos.

Kwartaal 3
Juli:

Van 14 jul-20 jul:Nut van bijen & vlinders.
Van 28 jul-03 aug:Streekdranken.

Augustus:

Van 11 aug-17 aug:Bonsai binnen & buiten.
Van 25 aug-31 aug:Heide in uw tuin.

September:

Van 08 sep-14 sep:Najaarsbloeiers.
Van 22 sep-28 sep:Grassen & bamboes.

Kwartaal 4
Oktober:

Van 06 okt-12 okt:Maak uw tuin winterklaar.

November:

December: