Gasthuishoeve

Gasthuishoeve

Streekbelevingscentrum in het Groene Woud van Brabant.
Openingstijden Gasthuishoeve

Volg ons op

pijl links   kruis   pijl rechts Gasthuishoeve themawekenHeidegrote vlaktes van kleine kleurige struiken

door urbanisatie steeds schaarser
Themaweek heide

Buiten Nederland en Vlaanderen groeit het in de kuststroken van West-Europa en in Groot Brittannië. Je vind deze planten meestal in een zeeklimaat waar het wordt gekenmerkt door grote vlaktes met kleine struiken uit de heidefamilie. De heidevelden zijn ontstaan in de Middeleeuwen, door de toename van schapenteelt in Europa. De schapen verspreidden het stuifmeel via hun vacht. Door de uitbreiding van de infrastructuur komen de heide weides steeds meer onder druk te staan en door de uitlaatgassen begint de heide te vergrassen. Het oude heide beeld verdwijnt hierdoor. Dit werkt ook door op de flora in de heide, vlinders worden er nu veel minder gezien. De heides moeten in de toekomst dus goed beheerd worden door de mens. Schapen zijn een goed hulpmiddel hiervoor, doordat zij de grassen uit de heide grazen.

Heide is een mooie toevoeging aan je tuin en kun je met veel planten combineren. De openheid van het natuurlijke heideveld leert ons dat heideachtige planten een open en zonnige standplaats verkiezen om het beste tot hun recht te komen en uitbundig te kunnen bloeien. Heideplanten zijn licht-, lucht- en zonneminners. Plant heide dus niet onder dicht met bladeren bezette bomen, aan de schaduwzijde van een huis, een schutting of onder een hoge beplanting. Ook komt een zo onbelemmerd mogelijke doorvoer van wind en frisse lucht de planten ten goede, dit zal ze sterker maken en na een regenperiode snel doen opdrogen. Daarmee worden een aantal schimmelziekten buiten de deur gehouden. Heideachtige voelen zich op zijn best in een zandige, humusrijke bodem of op veengrond die goed waterdoorlatend is. De bodem moet zuur zijn want heide schuwt kalk. Om deze grond te ontwikkelen meng je er turf in. Om een echt heide gevoel te creëren is het leuk om de tuin niet geheel plat te maken, maar heuvels en dalen aan te leggen.

Door jaarlijks de heideplanten terug te snoeien worden ze jong gehouden. Hierdoor wordt niet alleen de levensduur verlengd maar tevens vormen zich nieuwe takken waaraan een uitbundiger bloei zal plaatsvinden. Heideplanten bloeien namelijk alleen op jonge scheuten. Deze jonge scheuten krijg je volop door de planten kort na de bloei terug te knippen. Je knipt dan de uitgebloeide bloemen eraf, waardoor er jonge scheuten en nieuwe bloemen ontstaan. Dwergvormen en winterbloeiende vormen hoeven niet te worden gesnoeid. Niet alle variëteiten van heidesoorten zijn in ons land volkomen winterhard. Op lichte zandgronden ontstaat meestal wat eerder vorstschade of schade door te sterke instraling van de winter- en voorjaarszon. In de regel kan als voeding worden volstaan met, in het vroege voorjaar, wat gedroogde koemest, hoorn- of beendermeel en korrels patentkali tussen de planten te strooien.

Volg het bord Themaweek HEIDE op de Gasthuishoeve van De Gasthuishoeve op Pinterest.

Bezoek voor inspiratie en tips de assortimentstuin bij De Gasthuishoeve. -- Wij informeren je graag over de verschillende soorten

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor de Gasthuishoeve nieuwsbrief of breng een bezoek aan onze webshop. Aanbiedingen, nieuws, tips en een vooruitblik op de komende themaweken. U blijft hiermee op de hoogte van de komende activiteiten. Wij informeren u op tijd zodat u niets hoeft te missen.

Onze themaweken
Kwartaal 1
Januari:

Van 05 jan-11 jan:Een nieuw jaar: een nieuwe kamerplant.
Van 19 jan-25 jan:Wat kun je allemaal met wilgen?

Februari:

Van 02 feb-08 feb:Snoeien van bomen, fruit en rozen.
Van 23 feb-01 mrt:Klimmen & leiden.

Maart:

Van 09 mrt-15 mrt:Vormsnoeien, Buxus, Taxus, Ilex.
Van 23 mrt-29 mrt:Zomer bollen & knollen.

Kwartaal 2
April:

Van 06 apr-12 apr:Heesters planten.
Van 26 apr-03 mei:Hanging Baskets & kuipplanten.

Mei:

Van 12 mei-18 mei:Planten met natte voeten.
Van 26 mei-01 jun:Verzorgen en onderhouden van uw tuin.

Juni:

Van 09 jun-15 jun:Mediterrane planten voor tuin & terras.
Van 29 jun-06 jul:Koningin van de bloemen: de roos.

Kwartaal 3
Juli:

Van 14 jul-20 jul:Nut van bijen & vlinders.
Van 28 jul-03 aug:Streekdranken.

Augustus:

Van 11 aug-17 aug:Bonsai binnen & buiten.
Van 25 aug-31 aug:Heide in uw tuin.

September:

Van 08 sep-14 sep:Najaarsbloeiers.
Van 22 sep-28 sep:Grassen & bamboes.

Kwartaal 4
Oktober:

Van 06 okt-12 okt:Maak uw tuin winterklaar.

November:

December: