Gasthuishoeve

Gasthuishoeve

Streekbelevingscentrum in het Groene Woud van Brabant.
Openingstijden Gasthuishoeve

Volg ons op

pijl links   kruis   pijl rechts Gasthuishoeve themawekenNut van bestuivende insectenMaak van uw tuin een paradijs voor vlinders en bijen

Ontdek het nut van deze kleine insecten
Themaweek vlinders en bijen

Een vlinder, een zoemende hommel of bij in de tuin is mooi, maar wist u dat ze een belangrijke rol spelen bij het bestuiven van de planten. 85% van het groente- en fruitassortiment in de supermarkt is afhankelijk van bestuiving. Diverse zaden en vruchten in de natuur zijn ook afhankelijk van bestuiving. Door de versobering van de natuur, lees biodiversiteit, is er op veel plekken in ons mooie Brabant een tekort aan bloemen, bomen en struiken die bestuivers aantrekken. We hebben bij de Gasthuishoeve een speciaal assortiment uitgeselecteerd om de insecten nog beter van dienst te kunnen zijn. Verder er ook een speciaal assortiment bloemenzaad te koop waar je hoeken, randen die over zijn rondom huis meer in kunt zaaien. Natuurlijk is dit allemaal heel belangrijk voor het leven en welzijn van de honingbij maar er zijn verschillende insecten in onze natuur die hiervan mee kunnen profiteren waaronder hommels, solitaire bijen, vlinders. Maar ook sommige soorten kevers en andere vliegende insecten hebben stuifmeel en nectar nodig om van te leven. Het is zelfs zo dat sommige vlinders en solitaire bijen afhankelijk zijn van één soort plant! Dus plant weg, soort weg, zo eenvoudig is het. Zorg daarom dat er het hele seizoen bloemen in uw tuin staan die insecten aantrekken.

In het rijtje vergeten we de wesp maar bij de wesp zit het anders. Namelijk wespen zijn opruimers; ze leven van insecten die ze vangen, fijnkauwen tot een papje en zo aan hun larven geven. Als dank scheiden deze larven een bepaald soort zoetstof uit waarvan de werksters weer leven. Wil je echt alles weten over bijen, vlinders, hommels, solitaire bijen en alles wat met bestuiving en honingbijen te maken heeft, kom dan naar onze themaweek.

Uw tuin als insectenparadijs
-- Ontdek het nut van deze kleine insecten

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor de Gasthuishoeve nieuwsbrief of breng een bezoek aan onze webshop. Aanbiedingen, nieuws, tips en een vooruitblik op de komende themaweken. U blijft hiermee op de hoogte van de komende activiteiten. Wij informeren u op tijd zodat u niets hoeft te missen.

Onze themaweken
Kwartaal 1
Januari:

Van 05 jan-11 jan:Een nieuw jaar: een nieuwe kamerplant.
Van 19 jan-25 jan:Wat kun je allemaal met wilgen?

Februari:

Van 02 feb-08 feb:Snoeien van bomen, fruit en rozen.
Van 23 feb-01 mrt:Klimmen & leiden.

Maart:

Van 09 mrt-15 mrt:Vormsnoeien, Buxus, Taxus, Ilex.
Van 23 mrt-29 mrt:Zomer bollen & knollen.

Kwartaal 2
April:

Van 06 apr-12 apr:Heesters planten.
Van 26 apr-03 mei:Hanging Baskets & kuipplanten.

Mei:

Van 12 mei-18 mei:Planten met natte voeten.
Van 26 mei-01 jun:Verzorgen en onderhouden van uw tuin.

Juni:

Van 09 jun-15 jun:Mediterrane planten voor tuin & terras.
Van 29 jun-06 jul:Koningin van de bloemen: de roos.

Kwartaal 3
Juli:

Van 14 jul-20 jul:Nut van bijen & vlinders.
Van 28 jul-03 aug:Streekdranken.

Augustus:

Van 11 aug-17 aug:Bonsai binnen & buiten.
Van 25 aug-31 aug:Heide in uw tuin.

September:

Van 08 sep-14 sep:Najaarsbloeiers.
Van 22 sep-28 sep:Grassen & bamboes.

Kwartaal 4
Oktober:

Van 06 okt-12 okt:Maak uw tuin winterklaar.

November:

December: