Gasthuishoeve

Gasthuishoeve

Streekbelevingscentrum in het Groene Woud van Brabant.
Openingstijden Gasthuishoeve

Volg ons op

pijl links   kruis   pijl rechts Gasthuishoeve themawekenBamboeniet alleen als plant

Zonder dat hij bloeit al een blikvanger in uw tuin
Themaweek bamboe

De naam Bamboe is afkomstig uit het Maleis en is de benaming voor een aantal plantensoorten die een geslachtengroep vormen van grassen. De stengels van de bamboe zijn van binnen hol en worden meerdere malen onderbroken door de knoppen waar de takken uitgroeien. Bamboe groeit ongelofelijk snel. In een seizoen kan een stekje volledig uitgroeien tot een grote volwassen plant. De afgelopen jaren is de bamboe in de tuin erg populair geworden. Met name de Fargesia is in opkomst doordat deze geen uitlopers heeft, met als voordeel dat er niet door heel je tuin bamboe gaat groeien. Gelukkig is de bamboe al prachtig zonder dat hij bloeit, want de bamboe bloeit maar zelden. Bamboe wordt ook veel gebruikt als materiaal voor meubelen, parket en steigers.

Een bamboe kiezen is niet eenvoudig. Er zijn bamboes in alle soorten en maten. Fargesia’s kunnen 1 tot 5 meter hoog worden en hebben een kleiner blad en een dunne halm. Woekerbamboes zijn er in verschillende maten: dwergbamboes (20 cm-1 meter), middelgroot (1,5-3 meter) en reuzenbamboes (tot wel 15 meter). In principe kun je de bamboe het hele jaar rond planten, behalve in periodes van vorst en extreme droogte. Gebruik bij het plaatsen stikstofrijke compost, zodat de wortels zich goed kunnen zetten en geef een tijdje extra veel water. In het voorjaar zijn de jonge scheuten nog erg zacht en kwetsbaar, pas daarom op dat je deze niet beschadigd. Vrijwel alle bamboes plaats je in de schaduw, enkele soorten zijn geschikt om voortdurende in de zon te staan.

Wind en zon kunnen de bamboe behoorlijk uitdrogen. Vooral in potten of bakken geldt dit ook ’s winters. Houd daarom altijd in de gaten of de bamboe niet te droog wordt. Sommige soorten krullen hun blad op bij gebrek aan water, andere soorten zien er vergeeld uit. Strooi voor een evenwichtige voeding 3 á 4 keer per jaar met organische mest, verspreid deze over de aarde tussen de halmen en geef daarna flink water. Ook een bamboe moet gesnoeid worden. Dit kan als een dichte haag of met oog voor de open structuur van de halmen. Wil je de groei stimuleren, snoei dan alleen in de zomer of van okt-jan. De aanmaak van jonge scheuten ligt dan stil en de nieuwe scheuten zijn voldoende uitgehard om ze niet teveel schade toe te brengen. Een Fargesia dijt wel uit in de breedte, maar de wortelkluit blijft compact. Bij een woekeraar adviseren wij de bamboe te begrenzen. Woekerende bamboe gaat ondergronds namelijk graag aan de wandel. Alle soorten die niet beginnen met de naam Fargesia zijn woekerende bamboes.

Weinig mensen zijn bekend met het onderhouden en planten van bamboe. Vandaar dat de Gasthuishoeve een themadag Bamboe organiseert met tips en advies rechtstreeks van de kweker.

Bamboe bij de Gasthuishoeve -- alles over de bamboe in uw tuin!

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor de Gasthuishoeve nieuwsbrief of breng een bezoek aan onze webshop. Aanbiedingen, nieuws, tips en een vooruitblik op de komende themaweken. U blijft hiermee op de hoogte van de komende activiteiten. Wij informeren u op tijd zodat u niets hoeft te missen.

Onze themaweken
Kwartaal 1
Januari:

Van 05 jan-11 jan:Een nieuw jaar: een nieuwe kamerplant.
Van 19 jan-25 jan:Wat kun je allemaal met wilgen?

Februari:

Van 02 feb-08 feb:Snoeien van bomen, fruit en rozen.
Van 23 feb-01 mrt:Klimmen & leiden.

Maart:

Van 09 mrt-15 mrt:Vormsnoeien, Buxus, Taxus, Ilex.
Van 23 mrt-29 mrt:Zomer bollen & knollen.

Kwartaal 2
April:

Van 06 apr-12 apr:Heesters planten.
Van 26 apr-03 mei:Hanging Baskets & kuipplanten.

Mei:

Van 12 mei-18 mei:Planten met natte voeten.
Van 26 mei-01 jun:Verzorgen en onderhouden van uw tuin.

Juni:

Van 09 jun-15 jun:Mediterrane planten voor tuin & terras.
Van 29 jun-06 jul:Koningin van de bloemen: de roos.

Kwartaal 3
Juli:

Van 14 jul-20 jul:Nut van bijen & vlinders.
Van 28 jul-03 aug:Streekdranken.

Augustus:

Van 11 aug-17 aug:Bonsai binnen & buiten.
Van 25 aug-31 aug:Heide in uw tuin.

September:

Van 08 sep-14 sep:Najaarsbloeiers.
Van 22 sep-28 sep:Grassen & bamboes.

Kwartaal 4
Oktober:

Van 06 okt-12 okt:Maak uw tuin winterklaar.

November:

December: