Gasthuishoeve

Gasthuishoeve

Streekbelevingscentrum in het Groene Woud van Brabant.
Openingstijden Gasthuishoeve

Volg ons op

pijl links   kruis   pijl rechts streekproducentRuurhoevekaasboerderij

Kaasboerderij

Streekproducent ruurhoeve Op de boerderij van ons opa Janus en oma Hendrika Bruurs-Verhoeven in Goirle aan de Breehees werd in 1981 begonnen met een kaasmakerij. Na jaren van kaasmaken werd er een opvolgster gevonden in de jongste dochter Nicoline Bruurs, en in 1988 werd de kaastak door oudste dochter Lies naar de boerderij in Hoogeloon gehaald. Aanvankelijk werd er 1 keer in de week kaas gemaakt, en vond de bereiding plaats in een houten tobbe en met behulp van een houten pers. Er werd ook zure zuivel gemaakt, en allemaal aan huis verkocht. Toen dochter Erica rond 1998 van school kwam was het voor haar wel duidelijk ze wilde het kaasmaken voorzetten. De productie werd geïntensiveerd en kwamen er, ook ingegeven door strengere regelgeving, roestvrijstalen hulpmiddelen. De naam van de kaasboerderij De Ruurhoeve, hebben we ook overgenomen van ons opa en oma Bruurs. Het is een samenvoegsel van hun achternamen wat heel toepasselijk is als je op een hoeve door de melk "ruurt" om er kaas van te maken!

Het proces van het kaasmaken begint allemaal in de wei waar de koeien elke dag met volle teugen al grazend van het groene gras genieten. Nadat de koeien zijn gemolken volgt er een proces van kaasmaken. Er wordt stremsel en zuursel aan de melk toegevoegd, hierdoor ontstaat wrongel. Dit wordt in een vat gedaan en samengeperst, waarna het in zout water gedompeld wordt. Tenslotte wordt de kaas gerijpt, zodat de kaas steviger wordt en meer smaak krijgt. Deze rijping duurt van 4 weken tot een jaar.

Hoe langer de kaas rijpt, des te meer smaken worden gevormd.
-- Voor iedereen de perfecte kaas
Uw streekproducent

NAAM : Corné, Erica, Marieke

LOCATIE : Hoogeloon

TAGS : kaas, koeien, kaasboerderij, streekproducten, ruurhoeve

WEBSITE : www.ruurhoeve.nl